Nakladana repa

Na internetu lze najit ruzne recepty na nakladanou repu, ktere se casto si v jednotlivych ingrediencich lisi az 1:4. Tohle je postup, ktery jsem si z dostupnych receptu vybral a modifikoval ja.

Disclaimer

Nenesu zadnou zodpovednost za to, kdyz se vam povede sebe, nebo nekoho jineho poskodit na zdravi nakladanou repou. Recept nasledujete na vlastni nebezpeci po zvazeni, zda jsou koncetrace pepre a kapsaicinu vhodne pro vas travici trakt. Pokut nectite zasadu, ze “to ma chutnat, jako kdyz jis lavu”, meli byste patrne snizit mnozstvi koreni.

A ted uz k receptu

Vyrveme repu ze zeme, zbavime ji listi a hliny. Bulvy naskladame do hrnce, zalijeme vodou a nekolik hodin varime. Jednak zmeknou a druhak pujdou snadno oloupat. Vodu z hrnce rozlijeme na cerstve polozenou jeste nenalakovanou podlahu, aby uz byla navzdy ruzova. Tedy pokud jsme mezacali s krmnou repou (se kterou recept take funguje), nebo pokud nepreferujeme jinou barvu podlahy, zdi a prilehleho calouneni na nabytku.

Repy oloupeme. Lidi se zkusenostmi s tahanim odporu z desek plosnych spoju prsty mohou hned po vyndani z hrnce. Ostatni si asi pockaji, az teplota bulev o neco poklesne. Na mistech, kde z bulvy netrcely koreny, nebo listy to jde stahnout rukou bez nastroje. Oloupane bulvy nakrajime na platky (ctvrtkolecka, pulkolecka, whatever).

Pripravime si zavarovaci flasky s vicky. Je vhodne, aby byly ciste. Do kazde flasky dame asi pul lzicky kulickoveho pepre, lzicku horcicneho semene, jeden bobkovy list, asi ctvrt lzicky fenykloveho semene a 2-6 poradne ostrych feferonek. Neco, co ma alespon 100 000 SHU. Pokud mame jednomegove Jolokie, mozna bude stacit jedna. Davam je tam cele i se stopkou, ale pokud si chcete nechat seminka, doporucuji si tou rukou pak neutirat celo, neprotirat oci a pujdete-li na toaletu, vezmete si gumovou rukavici. Zbytek sklenice zaplnime nakrajenou repou skoro po vrch (tak 10-20mm pod vrsek sklenice) a lehce upechujeme.

Pak vytvorime lak. Popsane mnozstvi je asi na 6 klasickych okurkovek (0.68-0.72 litru) s lehce upechovanou repou.

Do hrnce dame 1 litr vody, 0.3 litru octa, 80g cukru (asi by to fungovalo s jakymkoliv, ja pouzivam sacharozu, protoze je k repe stylova), a 25g soli (tady bych se drzel v blizkosti NaCl; treba KCN je sice take chemicky sul, ale repu byste si asi moc dlouho neuzili). Vysledek privedeme do varu (tim se zaroven rozpusti pevne slozky) a zalijeme s nim sklenice s repou skoro po vrch (aby byla repa potopena). Pak uz je staci jenom zavickovat a za vysterilovat.

Pro sterilaci okurek se doporucuje 80 – 85 degC pro 20 minut. S repou neni potreba se patlat – stejne se uz varila a krupava nebude. Dejte do hrnce hadr, prkno, nebo neco podobneho, co lehce zvedne sklenice ode dna. Na to naskladejte sklenice, zalijte vodou, zaklopte poklickou a dejte varit. Po 20 minutach varu je vysterilovano a staci sklenice vytahat. Je dobre to udelat hned a ne az voda vystydne, aby se podtlakem pritahla a zatesnila vicka. Prodava se na to takovy bazmek a nebo si muzete vyrezat vhodny nastroj ze dreva.

Misto seminek fenyklu je mozne ve sklenicich nahradit 10-40% repy cerstvym fenyklem.

Sklenice nechte alespon dva tydny ulezet a pak muze prijit foodgasmus. Enjoy.

Repa vydrzi ve spajzu nekolik let. Tedy pokud jste meli tak obrovskou urodu, ze po trech tydnech od zavarovani jeste neco mate. Ale repa je nenarocna plodina, takze staci vystehovat tulipany a macesky, natahnout kapkovou zavlahu a behem leta sledovat, jak dochazi ke konverzi proudu fotonu na jidlo.

Posted by zelenohlav